четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Задушено еленско


за 4 порции



Продукти:


1 кг еленско месо
1 голяма глава лук
4 моркова
1/3 глава целина
1-2 бр пащърнак
подправки (сол, черен пипер, сладък/лют червен пипер, къри)

за маринатата:

2 ч ч вино Fragolino roso или друго червено вино
1 ч ч вода
1 с л оцет
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 ч л черен пипер на зърна
1 стрък прясна мащерка или 1-2 щипки сушена

за соса:

2 с л брашно
2 с л масло
1 с л сладко от грозде (кайсии, сливи, боровинки)

за гарнитура:

картофено пюре
задушени зеленчуци

 
Приготвяне:
Месото се почиства от ципите. Не ги изхвърляйте.
Приготвя се маринатата, като лука се почиства и нарязва на едро. Чесъна се обелва и се разполовява по дължина. В тенджерка се смесват всички продукти за маринатата. Оставят се да кипнат за 2-3 минути. Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади напълно. Месото се залива с маринатата, така че да се поктие напълно. Ако не стигне се долива още вино. Съда се покрива с капак или фолио и се прибира в хладилника за 24 часа.
Месото се изважда от маринатата и се оставя в цедка малко да се изцеди. Подсушава се с домакински салфетки. Запържва се от всички страни за да се запечата. Изважда се в тенджера или дълбока тава.
Всички зеленчуци се почистват и нарязват. Ципите от месото се нарязват на ситно и заедно с лука се запържват в мазнината от месото. Прибавят се и другите зеленчуци.
Когато зеленчуците се запържат, маринатата от месото се изсипва при тях. Оставя се да кипне и веднага се изсипва при месото. Слагат се подправките и 1 ч ч вода. Захлупва се с капак или се покрива с алуминиево фолио. Слага се в загрята фурна на 200 С докато заври, след което се намалява на 120 С, като се обръща от време на време. Готви се 4-5 часа или докато месото почне да се разпада на конци. Готовото месо се изважда от соса и се увива във фолио за да стои топло. Соса се прецежда през цедка. Маслото и брашното се смесват и към тях се добава по малко от соса за да се разреди сместта. Изсипва се при останалия сос и се загрява на котлона докато се сгъсти. Прибавя се сладкото. Хубаво се разбърква с тел за да няма бучки. Подправя се със сол и пипер и по желание малко чили. Нека покъкри около минутка.
Месото се нарязва на филийки и се сервира с картофено пюре и задушени зеленчуци, като се полива със соса.


Приготвяне в кукър:

Кукъра се настрийва на програма "Пържене/Fray" за 50 минути. Слага се месото да се запържи за около 30 мин. След като е готово се вади в тенджера с капак и в кукъра се слага лука и ципите. След като се позапържат се прибавят другите зеленчуци. Около 5-10 мин преди края на програната се сипва маринатата от месото. Когато програмата свърши, месото се връща в кукъра, прибавят се подправките и 1 ч ч вода и се пуска на програма " Бавно готвене/Задушаване/Slow cook/Stew" за 3 часа. Когато програмата свърши, месото се изважда и соса се прецежда. Месото се връща в кукъра за да се запази топло до сервирането / може да се включи програмата за потдържане на топло ястие/. Соса се приготвя според гореописаните инструкции.




1 коментар: