Продукти:
за шоколадовото тесто:
100 г масло
125 г шоколад
125 г захар
125 г брашно
2 яйца
1/2 пакетче ванилена захар
1/2 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
изварени тесто:
200 г извара
75 г захар
1 яйце
1/2 пакетче ванилена захар
Приготвяне:
шоколадово тесто:
Шоколада се разтопява на водна баня с маслото. Яйцата,
захарта и ванилената захар се разбиват с миксер до получаване на крем.
Разтопения шоколад се сипва на тънка струя при яйцата, като разбиването не се
спира. Брашното, солта и бакпулвера се смесват и внимателно се прибавят към
шоколадовата смес, като се разбива на ниска скорост.
изварено тесто:
Изварата, захарта, яйцето и ванилената захар се разбиват на
крем.
Купата на кукъра се намазва с масло. 3/4 от шоколадовото тесто се
разтила на дъното. Отгоре се исипва изварената смес и върху нея се разпределя
на кръпки останалото шоколадово тесто. С помоща на шишче или клечка за зъби се
нашарва горния пласт за да се получи мраморен ефект. Кукъра се включва на
програма Печене/Кекс за 120-130 минути / при мен 2 пъти програмата по 50 мин
плюс допичане ако преценя, че има нужда/. След сигнала за край на програмата
купата се вади и се оставя да се охлади леко преди да се извади сладкиша.
Сервира се напълно охладен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар