събота, 2 ноември 2013 г.

Мраморен сладкиш с извара и шоколад

 
Продукти:
 
за шоколадовото тесто:
100 г масло
125 г шоколад
125 г захар
125 г брашно
2 яйца
1/2 пакетче ванилена захар
1/2 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
 
изварени тесто:
200 г извара
75 г захар
1 яйце
1/2 пакетче ванилена захар
 
Приготвяне:
 
шоколадово тесто:
Шоколада се разтопява на водна баня с маслото. Яйцата, захарта и ванилената захар се разбиват с миксер до получаване на крем. Разтопения шоколад се сипва на тънка струя при яйцата, като разбиването не се спира. Брашното, солта и бакпулвера се смесват и внимателно се прибавят към шоколадовата смес, като се разбива на ниска скорост.
 
изварено тесто:
Изварата, захарта, яйцето и ванилената захар се разбиват на крем.
 
Купата на кукъра се намазва с масло. 3/4 от шоколадовото тесто се разтила на дъното. Отгоре се исипва изварената смес и върху нея се разпределя на кръпки останалото шоколадово тесто. С помоща на шишче или клечка за зъби се нашарва горния пласт за да се получи мраморен ефект. Кукъра се включва на програма Печене/Кекс за 120-130 минути / при мен 2 пъти програмата по 50 мин плюс допичане ако преценя, че има нужда/. След сигнала за край на програмата купата се вади и се оставя да се охлади леко преди да се извади сладкиша. Сервира се напълно охладен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар