Продукти:
тесто:
125 гр масло
1 яйце
½ ч ч пудра захар
¼ кофичка кисело мляко
3 ч ч брашно
1 ванилия
щипка сол
крем:
1 ч ч прясно мляко
1 с л брашно
2 с л захар
1 ванилия
125 гр масло
5 с л пудра захар
орехи / по желание/
Проготвяне:
От посочените продукти се замесва меко тесто. Правят се топчета колкото лешник. Пекат се в добре загрята форма / преса / като се върти от двете страни до златисто.
За крема – млякото, брашното и захарта се загряват до сгъстяване и се отстранява от котлона. Малото и пудрата захар се разбиват на крем и се смесват бавно и при непрекъснато разбъркване с истиналата млечна смес. В крема може да се добавят по желание счукани орехи както и трохите от изрязаните за дооформяне ”орехчета”.
С готовият крем се пълнят вече истиналите орехчета и се слепват едно с друго. Оставят се да престоят няколко часа за да омекнат. По желание могат да се почъсят с пудра захар.
Источник: семейна рецепта
Ах, как ги обичам от дете тези орехчета....
ОтговорИзтриванеНо нямам формички, а като не са орехчета, цялата идея рухва;-)
Вземам от твоите, благодаря и ти пожелавам много хубава вечер@!
Илианче станали са разкошни...
ОтговорИзтриванеи аз нямам преса и направо ме е яд
с удоволствие си взимам и давам заявка ,че следващата партида са за мен :)))
желая ти хубава вечер миличка
Благодаря ви много почерпете се с колкото искате :)
ОтговорИзтриванеМного вкусни са тези орехчета,поздравления за изпълнението!
ОтговорИзтриванеПравя ги за някой празник и винаги изчезват бързо.
Много уютно местенце си създала!
Мира много благодаря!
ОтговорИзтриванеПрекрасни орехчета! Спомням си, че като бях дете ми бяха любими и все молех мама да ми прави. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня радвам се, че ти харесват! :)
ОтговорИзтриване