Продукти:
4 - 4 1/2 ч ч брашно
2 пакетчета суха мая / по 7 г - dr. Oetker или 1 от 11 г/
1/2 ч ч захар
1 1/2 ч л сол
1/2 ч ч прясно мляко
1/4 ч ч вода
1/4 ч ч масло
2 яйца
2 жълтъка
червена боя
Приготвяне:
В купа се размесват 2 ч ч от брашното, захарта, маята и
солта.
Млякото, водата и маслото се загряват леко, колкото да се разтопи
маслото. Прибавят се към брашнената смес и се разбърква до получаване на
еднородна смес. Прибавят се яйцата и се разбърква до гладка смес. Постепенно се
прибавя останалото брашно до омесване на леко твърдо тесто или докато спре да
лепне. След това се меси енергично 6-8 минути до получаване на еластично тесто.
Оформя се на топка и се намазва с олио. Оставя се на топло / във фурната на
40-50 С/ да втаса за около 1 час или докато удвои обема си. Готовото тесто се
размесва и се разделя на 2 части, като едната е по голяма. Разточва се на
триъгълник със заоблени страни, като дългата страна се прехлупва. Това е
главата и шапката на Дядо Коледа. От другото тесто се оформят помпона и
периферията на шапката, носа, мустаците и брадата / на фитилчета/. За очи се
слагат две стафиди или ядки по желание. В единия жълтък се разтваря червена боя
и с него се намазва шапката, носа и бузките на Дядо Коледа. С другия жълтък се
намазва всичко останало. За по лесно е първо да намажете с неоцветения жълтък,
за да не се размаже боята. Препоръчвам хляба да се оформя върху хартия за печен
или директно в тавата. Хляба се пече в предварително загрята фурна на 180 С.
Първите 15 минути се пече покрит с алуминиево фолио / внимавайте, защото лесно
залепва/ след което фолиото се отстранява и се пече още около 10-12 минути или
до златисто. Охлажда се върху скара. Хляба е много крехък за това внимавайте с
преместването.
Източник : Taste of Home - тук можете да видите
снимки с уформянето на хляба
Няма коментари:
Публикуване на коментар