понеделник, 20 август 2012 г.

Сладки кифлички с крем




35-40 бр.

Продукти:
 

250 мл прясно мляко
1 яйце
1 белтък
1 пакетче от 11 гр суха мая
3 с л мед
1 ч л захар
2 с л масло (с връх)
500 - 600 гр брашно
 
за намазване:
 
1 жълтък
1-2 с л прясно мляко
няколко капки олио
 
маргари
захар
 
За крема:

250 мл прясно мляко
130 гр захар
1 яйце
40 гр брашно
няколко капки течна ванилия
1 ч л масло
 

Приготвяне:
 
Половината от млякото се затопля. В него се разтваря маята, меда, и захарта. Оставя се на топло да втаса. Към част от брашното се прибавят втасалата мая, останалото мляко, яйцата и разтопеното масло. Замесва се меко тесто като се прибавя по малко от брашното за да не стане тестото твърдо и сухо. Оставя се да втаса докато удвои обема си. През това време се приготвя крема.
 
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавя се брашното и се разбърква. При сместа се сипва горещото мляко на тънка струйка, като непрекъснато се бърка за да не стане на бучки. Получената смес се загрява на среден огън / 3-4 степен на котлана / да се посгъсти. Отстранява се от котлона и се прибавя маслото и ванилията. Оставя се да истине преди да се използва.
 
Втасалото тесто се премесва. Разделя се на 4 топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 2 мм. Кората се нарязва на триъгълници като пица. В широката част на всеки триъгълник се слага по 1 ч л от крема и се навива. Готовите кифлички се редят в намаслена тава / или застлана с хартия /. Оставят се да втасат.



Жълтъка, млякото и олиото се смесват и с получената смес се намазват кифличките. Пекат се в предварително загрята фурна на 250 С за около 15 минути. Трябва да се следят, защото стават готови много бързо.



Още горещи се намазват с маргарин и се поръсват със захар. Оставят се да се охладят малко преди консумация.


Не се плашете от количеството, защото свършват по бързо от колкото сте ги направили! :)


 
 
П.П.
 
Кифличките могат да се направят с плънка по желание - мармалад, конфитюр, шоколад, сирене или каквото се сетите, като се подразбира, че ако плънката е солена готовите кифлички само се намазват с маргарим без да се поръсва захар.
 
Вместо суха мая може да я замените с 1 пакетче = 42 гр жива мая.
 
Маслото в тестото може да замените с 4 с л олио.

2 коментара:

  1. Здравей Илианка!
    Взимам си кифличка,просто няма как да те подмина!
    прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване