3 големи или 4 средни щолена
Продукти:
100 г черни стафиди
100 г бели стафиди
200 г захаросани плодове / манго, папая, пъпеш, ананас,
кайсии, смокини, фурми/
100 г бадеми
100 мл ром
84 г жива мая/ 2 кубчета/
250 мл хладко пресно мляко
750 г брашно
125 г захар + 2 ч л захар
1 ванилия
1 щипка сол
2 ч л настъргана лимонова кора
1 шипка смлян кардамон
1 щипка смляно индийско орехче
1 шипка канела
250 г разтопено масло + 75 г за намазване
100 г кандирани лимонови и портокалови корички
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Стафидите и захаросаните плодове се накисват от предната вечер в рома. В
деня на замесването се отцеждат в цедка, за да се отстрани излишния ром и да не
разводняват тестото. Маята заедно с 2 ч л захар се разтварят в 3 с л от
млякото. Оставя се 15 минути да втаса. Две трети от брашното / 500 г/ се слага в купа и в средата
се прави кладенче. Добавят се захарта, солта, ванилията, лимоновата кора,
подправките, ситно нарязаните кандирани корички и разтопеното масло. Добавя се
и втасалата мая. Всички продукти се разбъркват, като се започне от
средата по посока навън. Добавя се постепенно и останалото брашно и се меси на
ръка докато се получи гладко тесто. Добавят се стафидите, захаросаните плодове
/ако са били на цели парчета се нарязват на кубчета с големината на стафидите/
и смлените бадеми.
Поставя се обратно в купата, покрива се с кърпа и
се оставя на топло да втаса за 1 час или докато увеличи обема си двойно.
Тестото се премесва докато поеме всичко продукти.
Втасалото тесто се премесва енергично за 10 минути върху
набрашнен плот докато престане на лепне и стане еластично. Тестото се разделя
на 3 или 4 топли /в зависимост колко големи искате да са ви щолените/. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около 20-25 см.
Едната страна се прехлупва върху другата, като не се застъпват двата края. С помоща на тънка точилка натискате в средата на щолена за да се получи характерната вдлъбнатина.
Ако нямате такава точилка може да го направите с други подръчни средстра или с ръка или просто да пропуснете тази стъпка. Оформените щолени се подреждат в тавата за печене покрита с хартия. Покриват се отново с кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си. За да не се слепят помежду им се слага парче алуминиево фолио. За да не се разтекат да страни при стасването и да се надигнат на височина, може да се пекат в продълговата форма за кекс или да им се направи нещо като стени от алуминиево фолио около тях. Фурната се загрява на 250 С. Втасалите щолени се слагат във фурната и тямпературата и се намалява на 160 С. Пекат се около 45 минути. Готовите щолени се намазват още горещи с разтопеното масло. Оставят се 2-3 минути да попие и се поръсват обилно с пудра захар. Оставят се върху скара да истинат наптлно и се опаковат, прво в алуминиево фолио и после в свежо фолио.
Така приготвените щолени се прибират на хладно място и
отлежават 2-3 седмици до Коледа. Преди сервиране щолена се поръсва обилно с
пудра захар.
* Никога не слагайте брашното на веднъж, защото тестото може
да стане сухо и на троги. Добавяйте го постепенно.
** Щолените погат се се покрият с глазура по избор. Не ги
ръцете с пудра захар а 1-2 дни преди сервирането ги залейте с желаната глазура
/шоколод, айсинг или друга/ или украсете с фондан или марципан.*** По желание може да се сложи бадемов марципан в средата на щолена.
**** Ако в помещението в което правите щолена не е достатъчно топло, го сложете да втаса във фурната, като предварително сте я загрели на не повече от 50 С и след това я изключвате.
Този щолем определено ми стана фаворит. След изпичането е мекичък и пухкав и на вкус е по лек. Остава да отлежи до Коледа и да разберем крайния резултат.
ауууу ,от миналата година съм им хвърлила око,но все не се наемам !
ОтговорИзтриванеКато гледам колко си опаковала пращай едно насам :))
прегръдки и хубав предстоящ празник Илианче!
Ох Миме на мен много ми хаесват щолените, та даже замислях втора доза. То много ти се виждам ама мънинки. Дай адрес и пращам :)
Изтриване