Продукти:
3 какаови блата
коняк за сиропиране
за муса
6 бр яйца
100 г захар
300 мл готварска сметана /неподсладена/
200 г шоколад
за глазурата
150-200 г шоколад
за украса
100-150 г настърган шоколад
захарни цветя от марципан „Варна”
желирани бонбони „Горски плодове”
Приготвяне:
Първо се приготвя муса – яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват на крем със захарта. Отделно се разбиват белтъците на сняг. Разбива се и сметаната и се прибавя към жълтъците като се разбърква леко за да не се втечни сметаната. Шоколада се разтопява. Оставя се малко да истите, като се разбърква за да не се стегне и се изсипва внимателно при сметаново – жълтъчната смес и се разбърква. На края внимателно и на части се прибавят белтъците хато леко се обръща сместа със шатула или лъжица без да се бие или бърка. Така приготвеният мус се оставя в хладилника да стене за 1-2 часа.
На дъното на форма за торта се слага първият блат и се сиропира с част от коняка. Отгоре се изсипва половината от прихотвеният по рано мус. Слага се вторият блат, сиропира се и се изсипва останалият мус. Най отгоре се слага третият блат и се сиропира. Тортата се пребира в хладилника за да стегне и блатовете на поемат. Разтопява се около 200 г шоколад и с него се залива тортата. Останалият 100-150 г се настъргва предварително и с него се посипват страните на тортата. Оставете тортата в хладилника за да стегне шоколада. От горе се украсява по желание, като може да си направите предварително захарни светя или шоколадови декорации или да използвате готови такива.
Няма коментари:
Публикуване на коментар