Това е традиционен португалски кекс, който преди се е правил за 6 Януари но в последните години са започнали да го приготвят за Коледа. Наподобява нещо средно между щолен и козунак. Не го докарах на визия като оригиналния, но на вкус много ми допада.
Продукти:
350 г брашно
20 г жива мая
50 мл топла вода / мляко /
75 г маргарин
90 г захар
кората от един портокал и
един лимон
2 яйца
50 мл вино Порто / или друго
75 г захаросани плодове
75г стафиди
75 г ядки
1/2 л сол
за глазурата:
1 жълтък
захаросани плодове
сладко желе по избор
Приготвяне:
Брашното се пресява и се
отделя половин чаша от него. Маята се разтваря в топлата вода /мляко/ и се прибавя
заделеното брашно. Разбърква се рядко тесто. Оставя се за около 15 минути да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя растопения маргарин, портокаловите и лимонови кори, захарта и виното. Прибавя се и
втасалата мая. Изсипва се при брашното и солта и се започва да се меси докато се получи
еластично тесто. Прибавят се захаросаните плодове, стафидите и ядките и се
омесва пак. Поръсва се с брашно и се покрива с кърпа и одеало и се оставя на умерена
стайна температура за да втаса 5 часа. Поставя се в
намаслена и набрашнена тава. Оформя се на кръг, като пита. Прави се дупка в
средата и се разтяга да стане като венец. Намазва се с жълтъка и се украсява със
захаросани плодове и ядки. Оставя се да втаса за още 30 мин до 1
час и се пече в предварително загрята фурна на 200 С за 30 мин. След изваждане
се намазва със желе по избор за да се гланцира и се слага с лъжичка на няколко места пудра захар.
* За да се запази дупката при втасването и печенето се слага огнеупорна купичка увита в алуминиево фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар