петък, 5 август 2011 г.

Пай с праскови


Продукти:

за тестото:
280 гр брашно
70 гр. захар
1/4 ч л сол
1/2 ч л бакпулвер
120 гр масло
2 бр яйца

за плънката:
1 кг  праскови (около 4-5 бр)
100 гр кафява захар
70 гр бяла захар
30 гр царевично нишесте
1/2 ч л канела
щипка индийско орехче
щипка смлян карамфил
2 с л масло


Приготвяне:

Към пресятото брашното се прибавя бакпулвера, солта и захарта. Добавя се студеното маслото и размесва с пръсти докато сместа стане на трохи. Яйцата се разбиват леко и се изсипват при брашнените трохи. Разбърква се с вилица и тестото започва да се събира и сръце се оформя на топка. Полученото тесто се разделя на две части. Всяка се опакова по отделно с найлоново фолио и се слагат в хладилник за минимум 1 час.
Прасковите се почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с двата вида захар, царевичното нишесте и подправките.
Върху набрашнен плот се разточва едната топка тесто на тънка кора (около 3-4 мм). Излишното брашно се маха с мека четка. Готовата кора се слага на дъното на намаслена и набрашнена тава с диаметър 22 см. Притиска се към дъното и ръба на тавата като е добре да старчи от ръба. Изсипва се плънката от праскови и отгоре се разпределят парченца масло. По същия начин се разточва и другата топка тесто. С получената кора може да покриете изцяло пая или да я нарежете на ленти и да ги наредите като решетка. Краищата на долната и горната кора се прилепват и излишното се отрязва.



Горната кора се намазва с прясно мляко и се поръсват с кафява захар. Пая се пече в предварително загрята фурна на 200°C за 20 минути. След това температурата се намаля до 180°C и пая се допича още 25-30 минути. Ако горната кора тесто започне бързо да се зачервява се покрива с алуминиево фолио. Сервира се когато се охлади напълно.



Источник - Кулинарно – в кухнята с Йоана

Няма коментари:

Публикуване на коментар