2 бр.
Продукти:
100 г захар
167 г масло
125 мл прясно мляко
40 г прясна мая
125 г стафиди
125 г захаросани плодове
160 г бадеми /безсолни или сурови/
70 г лимонови и портокалови захаросани корички
сок от 1/3 лимон
щипка сол
ванилия
канела
бадемов марципан
ром или коняк за накисване
масло за намазване
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Стафидите и нарязаните захаросани плодове се накисват в
алкохол по желание от предната вечер. Ако коричките са прекалено сухи също се
накисват. От маята, млякото
/топло/, 2 с л от захарта и малко от брашното се обърква рядка кашичка. Оставя
се да втаса около 30 минути или докато се надигне двойно. Към втасалата кашичка
се прибавят останалата захар, брашното и маслото. Омесва се на тесто, което се
оставя да втаса докато се удвои. Ако бадемите ви са сурови се запичат на 180 С
за около 8-10 минути. Смилат се на ситно, но не прекалено / да не стават на
брашно /. Към втасалото тесто се прибават ванилията, канелата, солта, стафидите
/ предварително поизцедени/, захаросаните плодове, портокалово-лимоновите
корички, бадемите, лимоновият сок. Омесва се хубаво за да се разпределят
съставките равномерно и се оставя отново да втаса. След като вече е втасало
тестото отново, се оформя щолена. Разделя се тестото на две топки. Всяка се
оформя на руло. С помощта на точилка рулото се натиска по дължина като тестото
се разпределя 1/3 х 2/3. В полученият улей по желание може да сложите парчета
бадемов марципан. Прехлупва се като по малката част захлупва по голямата. С
точилката се натиска леко в средата за да се дооформи и слепи. Поставят се в
тава покрита с пекарска хартия на поне 10 см растояние един от друг.
Оставят се
да втасат. Фурната се загрява на 220 С и най от долу се слага празна тава.
Тавата със втасалите щолени се слага по средата на фурната и се пече 15 минути.
След това фурната се намалява на 170 С и се пече около 35-40 минути. По време
на печенето може да се наложи да се покрие с алуминиево фолио за да не изгори.
Когато са готови се оставят да истинат на решетка.
Растопява се масло и с него
обилно се намазват истиналите щолени. Оставят се за 3-4 минути да попиее и
обилно се поръсват с пудра захар.
Хубаво се увиват в свежо фолио и се прибират
на тъмно и хладно. Може да се сухраняват в кофата за плодове на хладилника, в
килер, на остъклен неотопляван балкон. Издържат до 3 месеца и се правят най
малко 15-20 дни преди Коледа за да отлежат. Преди разрязване и поднасяне се
поръсват отново обилно с пудра захар, тък като повечето е попила. Ако по време
на престоя ви се стори, че щоленът ви е мухлясал, спокойно не е. Просто пудрата
захар попива и през найлона прилича на мухъл.
Източник: Адаптация от рецептата за Дрезденски щолен на Джемма
както винаги ще плакна очи пред коледните ти изкушения!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е щолена!
Прегръдки и хубава седмица
П.С.
Тази проверка с думи ме убива
Благодаря ти Миме!
ИзтриванеП.С.
Ще се опитам да я махна, просто не знаех, че я има ;)