понеделник, 19 ноември 2012 г.

Коледен щолен



2 бр.
 
Продукти:
 
500 г брашно
100 г захар
167 г масло
125 мл прясно мляко
40 г прясна мая
125 г стафиди
125 г захаросани плодове
160 г бадеми /безсолни или сурови/
70 г лимонови и портокалови захаросани корички
сок от 1/3 лимон
щипка сол
ванилия
канела
бадемов марципан
ром или коняк за накисване
масло за намазване
пудра захар за поръсване

 
Приготвяне:

Стафидите и нарязаните захаросани плодове се накисват в алкохол по желание от предната вечер. Ако коричките са прекалено сухи също се накисват. От маята, млякото /топло/, 2 с л от захарта и малко от брашното се обърква рядка кашичка. Оставя се да втаса около 30 минути или докато се надигне двойно. Към втасалата кашичка се прибавят останалата захар, брашното и маслото. Омесва се на тесто, което се оставя да втаса докато се удвои. Ако бадемите ви са сурови се запичат на 180 С за около 8-10 минути. Смилат се на ситно, но не прекалено / да не стават на брашно /. Към втасалото тесто се прибават ванилията, канелата, солта, стафидите / предварително поизцедени/, захаросаните плодове, портокалово-лимоновите корички, бадемите, лимоновият сок. Омесва се хубаво за да се разпределят съставките равномерно и се оставя отново да втаса. След като вече е втасало тестото отново, се оформя щолена. Разделя се тестото на две топки. Всяка се оформя на руло. С помощта на точилка рулото се натиска по дължина като тестото се разпределя 1/3 х 2/3. В полученият улей по желание може да сложите парчета бадемов марципан. Прехлупва се като по малката част захлупва по голямата. С точилката се натиска леко в средата за да се дооформи и слепи. Поставят се в тава покрита с пекарска хартия на поне 10 см растояние един от друг.
 
 
 
Оставят се да втасат. Фурната се загрява на 220 С и най от долу се слага празна тава. Тавата със втасалите щолени се слага по средата на фурната и се пече 15 минути. След това фурната се намалява на 170 С и се пече около 35-40 минути. По време на печенето може да се наложи да се покрие с алуминиево фолио за да не изгори. Когато са готови се оставят да истинат на решетка.
 
 
 
Растопява се масло и с него обилно се намазват истиналите щолени. Оставят се за 3-4 минути да попиее и обилно се поръсват с пудра захар.
 
 
 
Хубаво се увиват в свежо фолио и се прибират на тъмно и хладно. Може да се сухраняват в кофата за плодове на хладилника, в килер, на остъклен неотопляван балкон. Издържат до 3 месеца и се правят най малко 15-20 дни преди Коледа за да отлежат. Преди разрязване и поднасяне се поръсват отново обилно с пудра захар, тък като повечето е попила. Ако по време на престоя ви се стори, че щоленът ви е мухлясал, спокойно не е. Просто пудрата захар попива и през найлона прилича на мухъл.

 

 


 
Източник: Адаптация от рецептата за Дрезденски щолен на Джемма

2 коментара:

  1. както винаги ще плакна очи пред коледните ти изкушения!!!
    Страхотен е щолена!
    Прегръдки и хубава седмица

    П.С.
    Тази проверка с думи ме убива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миме!

      П.С.
      Ще се опитам да я махна, просто не знаех, че я има ;)

      Изтриване