сряда, 16 ноември 2011 г.

Сладки „Орехчета”



Продукти:
 
тесто:
125 гр масло
1 яйце
½ ч ч пудра захар
¼  кофичка кисело мляко
3 ч ч брашно
1 ванилия
щипка сол

крем:
1 ч ч прясно мляко
1 с л брашно
2 с л захар
1 ванилия
125 гр масло
5 с л пудра захар
орехи / по желание/

Проготвяне:

От посочените продукти се замесва меко тесто. Правят се топчета колкото лешник. Пекат се в добре загрята форма / преса / като се върти от двете страни до златисто.

За крема – млякото, брашното и захарта се загряват до сгъстяване и се отстранява от котлона. Малото и пудрата захар се разбиват на крем и се смесват бавно и при непрекъснато разбъркване с истиналата млечна смес. В крема може да се добавят по желание счукани орехи както и трохите от изрязаните за дооформяне ”орехчета”.

С готовият крем се пълнят вече истиналите орехчета и се слепват едно с друго. Оставят се да престоят няколко часа за да омекнат. По желание могат да се почъсят с пудра захар.





Источник: семейна рецепта

7 коментара:

  1. Ах, как ги обичам от дете тези орехчета....
    Но нямам формички, а като не са орехчета, цялата идея рухва;-)
    Вземам от твоите, благодаря и ти пожелавам много хубава вечер@!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианче станали са разкошни...
    и аз нямам преса и направо ме е яд
    с удоволствие си взимам и давам заявка ,че следващата партида са за мен :)))
    желая ти хубава вечер миличка

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви много почерпете се с колкото искате :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни са тези орехчета,поздравления за изпълнението!
    Правя ги за някой празник и винаги изчезват бързо.
    Много уютно местенце си създала!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни орехчета! Спомням си, че като бях дете ми бяха любими и все молех мама да ми прави. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Таня радвам се, че ти харесват! :)

    ОтговорИзтриване