неделя, 20 март 2011 г.

Гюзлеми


Продукти:

около 500 г брашно
1 с л олио
1 с л оцет
около 200-300 мл хладка вода
1 пакетче /125 г/ масло

кашкавал, сирене
топено сирене, шунка

Приготвяне:

От брашното, оцета, олиото и водата се замесва меко тесто. Намазва се с олио за да не образува коричка и се оставя да почите за 30 минути. Премесва се отново и се разделя на 6 топки, които се намазват с олио и се оставят за 15 минути. Всяка от топките се разточва на тънка кора. Малото се разтопява. Кората се намазва с масло, в единият и край на десетина сантиметра от ръба се наръсва правоъгълник от около 20 см на 15 см с настърган кашкавал и сирене / топено сирене, шунка или с каквото пожелаете/. Кората започва да се сгъва на плик, като на всяка сгъвка се маже масло. На края трябва да се получи правоъгълник, който се намазва от двете страни с масло. Така приготвените гюзлеми се пекат на сач, плоча или в тиган, като на всяко обръщане се мажат с масло. Сервират се още топли и хрупкави.


Няма коментари:

Публикуване на коментар