вторник, 1 януари 2013 г.

Грешни меденки


Името на тези меденки идва от факта, че рецептата по която ги правих се оказа грешна и липсваха продукти, които в последствие добавих по интуиция. Резултата обаче е страхотен. Меденките са разкошни на вкус.

Приготвят се 3-4 седмици преди Коледа

 
 
около 40 бр.
 
Продукти:
 
1 яйце
250 г захар
30 г марципан
50 г кандирани корички (лимонови и/или пороткалови)
250 г брашно
1 ч л бакпулвер
1 ч л микс подправки за меденки (канела, карамфил, индийско орехче, анасон, джинджифил)
2-3 с л вишновка или друг плодов алкохол
1 белтък
1 щипка
200 г пудра захар
 
Приготвяне:
 
Яйцето се разбива със захарта на крем. Марципанът се настъргва на ситно /охладете предварително за по лесно настъргване/ и заедно с наситнените кандираи корички се прибавя към яйчената смес. Разбърква се добре. Брашното, бакпулвера и подправките се смесват. Пресяват се на части върху яйчената смес. Омесва се гладко тесто от което се оформят топчета с размер на орех. Подреждат се в тави покрити с хартия и се оставят една нощ да отлежат. Ако е много топло в кухнята ви ги оставете на балкона или в хладилника, като преди печене ги извадете за около 1-2 часа да се отвърнат. Преди печене всяко топче се намазва с четка от долу с вишновка. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 С за около 15-20 минути.
За глазурата на меденките, белтъкът се разбува на сняг. Постепенно се прибавя останалата вишновка / около  1/2 ч л  / и пудрата захар. Всяка меденка се потапя или намазва с глазурата и се връща в тавата. Меденките се сушат за около 3-4 минути в изключена, но още топла фурна.
Меденките стават много твърди и за това трябва да отлежат и да омекнат. Подреждат се в кутия, слага се парче ябълка и се прибират на гладно място за 2-4 седмици. Ябълката периодично се сменя. От вън са хрупкави а от вътре дъвчащи.


4 коментара:

  1. Честита Нова Година! Нека тя бъде по-успешна от старата и да е изпълнена с много здраве, късмет и щастливи мигове!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Миме! И на теб да е честита новата година. Много здраве, любов и сбъднати мечти!

      Изтриване
  2. Честита Нова Година! Много здраве, късмет и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря и на теб да е честита новата година. Много здраве, любов и сбъднати мечти!

      Изтриване