сряда, 23 март 2011 г.

Торта „Шоко Екзотик”



Продукти:

3 кафяви блата
50 мл коняк
2 кофички заквасена сметана
1 манго
1 карамбол
1 консерва мандарини
4 с л пудра захар
100-150 г млечен шоколад
100-150 г натурален шоколад

Приготвяне:

Заквасената сметана се разбива с пудрата захар. За по лесно и бързо тортата може да се направи във форма за торта. На дъното слагате първият блат и го сиропирате с част от коняка /може да използвате алкохол по ваше желание или сока от мандароните/. Върху блата се изсипва половината от сметаната и върху нея се реди нарязаното манго /може и мангото са е от консерва, като предварително добре го изцедите/. Слага се следващият блат и пак се сиропира. Изсипва се останалата част от сметаната. Отгоре се редят отцедените парченца мандарини /оставете си няколко парченца за декорацията най-отгоре/. Сложете последния блат, сиропитайте и приберете тортата за няколко часа в хладилника за да стегне малко. Извадете тортата и махнете внимателно ринга на формата. За да облечете тортата отстрани със шоколад ви трябва 1-2 ПВЦ листа /продават ги в книжарниците/. Нарежете ги на ленти шитоки колкото височината на тортата. Разтопете млечноя шоколад и намажете всяка лента с него и залепете внимателно по ръба на тортата, като е добре да се застъпват леко. Приберете тортата в хладилника за около 20-30 минути. Разтопете натуралния шоколад и залейте тортата отгоре с него и пак приберете в хладилника. С останалият шоколад направете различни декорации по ваш вкус върху хартия за печете с помоща на хартиен шприц и ги оставте на хладно да стегнат. Когато всичкият шоколад стегне, извадете тортата и я декорирайте по ваш вкус със парченцата мандарини, нарязаният карамбол и шоколадовите декорации. На края резултата е една вкусна, екзотична, много шоколадова и лека торта.


Бележки:

Хубаво е тортата да престои 1 нощ в хладилника за да стехне сметаната и блатовете да поемат.
Преди да нарежете тортата я оставете за известно време на стайна температута за да се отпусне малко шоколада и режете с нагорещен нож за да не се натрошава шоколада и да модат да се оформят прилични парчета.


1 коментар:

  1. Еха, тъкмо предстои РД на любимия и се чудех с каква торта да го изненадам.
    Благодаря за хубавата рецепта!
    А готовите блатове са много уважавани от мен :)

    Мира

    ОтговорИзтриване