четвъртък, 8 декември 2011 г.

Сладки „Гъбки”


40 бр.

Продукти:

1 ч ч мас
1 ч ч захар
3 ч ч брашно
2 ванилии
какао
пудра захар

Приготвяне:

Маста се разтопява. Захарта, брашното и ванилията се смесват. Към тях се прибавя маста и се омесва на топка. Ако тестото се рони и не се събира се прибавя още малко мазнина. От полученото тесто се првят топчета малко по големи от лешник / приблизителен грамаж на 1 топче 10-12 г/. С помоща на капачка от червило, шишенце от лекартство или каквото друго измислите се правят пънчетата на гъбките. Капачката се потапя в какао и се натиска върху топчето като не се прекалява с дълбочината, защото при печенето се отварят и нацепват.



Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 20 минути или докато започнат леко да променят цвета но да не стават кафяви. Изваждат се и се оставят да истинат в тавата. Топлите сладки са много меки и ронливи на пипане. След като се охладят се втвърдяват и и се поръсват с пудра захар. Съхраняват се в кутия и издържат около 2 месеца.



Източник: по рецепта на моята майка J

3 коментара:

  1. Ееех, че хубави спомени имам с тези гъбки! Майка ми също ги правеше по Коледа и ние с брат ми и помагахме. Даже скоро си мислех да я питам дали пази рецептата, но сега просто ще ги направя по тази на твоята майка. :)
    Поздрави!

    БуБу / Ради

    ПС: Много хубав блог имаш, с чудни вкусотии. Орехчетата, които си направила, също са ми много вкусен спомен от детството!
    Незнам от кой край на България си, но рецептата ти за гюзлеми ме кара да си мисля, че е някъде около моя край. Или поне никъде друге не съм чувала за гюзлемички.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави гъбки! Бях ги забравила, а цялото ми детство преминало с такива сладки :) И гъбки и праскови и кошнички :)Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви благодаря за милите думи и се радвам, че харесвате моите предложения! Скоро щя пусна и други рецепти от детството!

    БуБу гюзлемите ги яхохме с мъжът ми преди около 3 години на Ахтопол и когато се прибрахме ми наду главата да му направя. След дълго издирване и пробване на рецепти накрая сама си я догодих! Иначе съм си столично чедо! :)

    ОтговорИзтриване