понеделник, 8 август 2011 г.

Лазаня със сос


Продукти:

за корите:
3 бр яйца
300 гр брашно

за плънката:
500 гр кайма
250 гр гъби
2 глави кромид лук
200 мл доматено пюре
3 скилидки чесън
½ връзка пресен босилек
черен пипер
сол

кашкавал за поръсване

за соса бешаме:
3 с л олио / масло
3 с л брашно
750 мл прясно мляко

за млячния сос:
300 гр кисело мляко
½ кофичка майонеза
2-3 скилидки чесън
2-3 кисели краставички

Приготвяне:
 
Корите:
 Омесете тесто от брашното и яйцата / със тайна температура/. Ако е сухо прибавете малко вода а ако лепне добавете брашно. Разделете тестото на топчете и разточете на тънки кори с около 1-2 мм дебелина. Нарежете ги на квадрати 15 см на 10 см и го оставете малко да изсъхнат върху кърпа или чаршав докато си приготвите плънката.

Плънка:
 Нарежете лука, гъбите и чесъна и ги сложете в тигана заедно с каймата. Запържете всичко и после залейте с доматеното пюре. Прибавете накълцания босилек и подправете на вкус с черен пипер и сол. Варете няколко минути и махнете от огъня.

Сос бешамел:
 Запържете брашното в сгорещеното олио/масло. Прибавете на тънка струйка студеното прясното мляко и бъркайте само в една посока докато се сгъсти. Отстранете от котлона. Ако има бучки го претрийте през цедка.

 В подсолена вода с малко олио сварете корите за 1 минута като слагане по не повече от 5-6 бр на веднъж за да не залепнат. Изваждайте ги в купа със студена вода и после ги редете върху кърпа или чаршав за да се отцедят.

 В дълбока намаслена тава започнете реденето на лазанята. Сложете един ред кори като покриете плътно дъното / може спокойно да ги застъпвате /.  Намажете със сос бешамел, сложете от плънката. Пробължете с реденето, като завършите с кори, намазани със сос бешамел. Сложете лазанята да се пече в предварително загрята фурна на 180 С за 30-40 минути. На края поръсете с настърган кашкавал и запечете.



Млечен сос:
 Всички продукти се слагат във висок съд, като краставичките се нарязват на парчета и всичко се пасира. Прибира се в хладилника да се охлади.

Готовата лазаня се сервира полята с млечния сос.


5 коментара:

  1. Много обичам лазаня, а тази е станала такава сочна, с много плънка..... Ммммм, вкусно.:-))))
    Сърдечни поздрави!
    Прекрасен и усмихнат ден!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти!
    Лазанята стана наистина много вкусна и определено за това допринесоха домашните кори!
    Прекрасен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Wafi, когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очаква една награда!:-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2 юли 2014 г., 5:34

    Де да можех да я материализирам... Мммммм, изглежда невероятно вкусна! Поздравление и за останалите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! С малко желание и свободно време може да се материализира на всяка маса! ;)

      Изтриване