понеделник, 10 януари 2011 г.

Луканка

    Дойде сезонът на туршиите и мезетата и мъжът ми реши, че тази година освен редовната ни пастърма можем да се опитаме да си направим и домашна луканчица. Опитът ни излезе много успешен и съдя по това, че аз я ям при условие, че не обичам луканка. :)





Продукти:

60% телешко месо
40% свинско месо

Подправки: /пропорциите са за 1 кг. смляно месо/

20 гр. сол
5,5 гр. черен пипер
4,5 гр. кимион
1,5 гр. чубрица
1 гр. захар
1 с.л. червен пипер – на 10 кг. месо

Приготвяне:

    Месото се почиства от кокали, хрущяли и жили и се смила на едро. За препоръчване е да няма много сланинка /бяло/ по свинското, защото луканката ще стане мазна и няма да може да изсъхне /аз взех телешки шол и свински бут/. В смяното месо се сипват подправките, омесва се и се оставя на хладно за 8 - 12 часа. Пълнят се червата със смяното месо като на всеки 30 см се връзва и се пълни нова. Оставят се да съхнат на хладно, сухо и проветриво място /може на остъклен балкон/. На вторият ден се свалят за да се надупчат с тънка игла и да се валят с точилка /без да се натиска, за да не се сцепи червото/. След още два дни пак се валят и се пудрят с брашно. Процедурата с валянето се повтаря на всеки 2 дни докато луканките не станат с дебелина не повече от два пръста. Луканките съхнат между 10 дни и месец в зависимост от температурата и влажността. Когато станат твърдички на пипане /но не прекалено твърди, сърцевината трябва да е еластична/ са готови. Вакумират се или се увиват стегнато в свежо фолио и се съхраняват в хладилника.


Няма коментари:

Публикуване на коментар