понеделник, 19 ноември 2012 г.

Хрупкави дантелени снежинки

 
 
 
около 160 бр.

Продукти:
 
2 ч ч брашно + за доомесване
1/2 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
115 г меко масло
1 ч ч захар
1 голямо яйце
есенция по избор /аз използвах цитрус/



Приготвяне:

Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и солта. Маслото и захарта се разбиват на крем. Яйцата се разбиват с есенцията. Маслената смес и яйцата се смесват. Брашнената смес се прибавя по малко, на ниска скорост на миксера. Тестото се оформя на топка с ръце и ако много лепне му се прибавя още малко брашно. Не трябва да се прекалява с брашното, защото бисквитите ще станат много твърди. Полученото тесто се охлажда поне за 1 час в хладилник. Тестото може да се съхранява до два дни.
От охладеното тесто се откъсва парче, което се разточва между два пласта свежо фолио, за да не се използва допълнително брашно, с дебелина около 1-2 мм. Изрязват се бисквитки с помоща на формички. Нареждат се в тава покрита с хартия и се охлаждат в хладилника докато правите следващите. Охладените бисквити се декорират, за да приличат на дантела с помоща на подръчни средства - дървено шишче, други по малки формички, тънко ножче, метални нактайници от пош и др. Пекат се в предватително загрята на 160 С фурна за около 12-15 минути или докато станат леко златисти. Охлаждат се на решетка и се съхраняват в кутия. Не омекват а остават хрупкави. Много са крехки и приятни за чай и кафе.

 
Източник: Марта Стюарт


2 коментара: