събота, 1 декември 2012 г.

Базелски медени сладки



50 бр.

Продукти:

150 г кафява захар
225 г мед
100 г кандирани портокалови и лимонови корички
300 г брашно
100 г счукани бадеми
1 ч л настъргана лимонова кора / 1/2 кора от лимон
1 ч л бакпулвер
1 щипка сол
1/4 ч л индийско орехче
1/4 ч л карамфил
1 1/2 ч л канела

100 г пудра захар
2-3 с л вишновка, ликьор или лимонов / портокалов/ сок



Приготвяне:

Меда и захарта се слагат на котлона и се загряват до кипване за да се разтвори захарта. Сместа се оставя да истине.
Кандираните корички се нарязват на ситно.
Брашното, бакпулвера, подправките, солта, настърганата лимонова кора, бадемите и кандираните корички се смесват хубаво. Към тях се прибавя охладената медена смес и се бърка за малко с миксер за да се смесят и да стане на трохи. Доомесва се на ръка. Тестото става много твърдо и лепне. Разточва се върху набрашнен плот с дебелина около 1 см. За да не лепне за точилката от горе се покрива със свежо фолио при разточването. Тестото се прехвърля в тава покрита с хартия за печене. Покрива се с кърпа или фолио и се прибира в хладилника за 1 нощ.
Фурната се загрява на 200 С. Меденото тесто се пече 10-15 минути.
Вишновката и пудрата захар се смесват и със сместа се намазва още горещия блат. Нарязва се на правочгълници с размеро около 2,5 х 5 см и се оставят да истинат.

 
Източник: "Да печем с любов"

Няма коментари:

Публикуване на коментар