вторник, 4 декември 2012 г.

Коледен щолен II

 
 
3 големи или 4 средни щолена
 
Продукти:
 
100 г черни стафиди
100 г бели стафиди
200 г захаросани плодове / манго, папая, пъпеш, ананас, кайсии, смокини, фурми/
100 г бадеми
100 мл ром
84 г жива мая/ 2 кубчета/
250 мл хладко пресно мляко
750 г брашно
125 г захар + 2 ч л захар
1 ванилия
1 щипка сол
2 ч л настъргана лимонова кора
1 шипка смлян кардамон
1 щипка смляно индийско орехче
1 шипка канела
250 г разтопено масло + 75 г за намазване
100 г кандирани лимонови и портокалови корички
пудра захар за поръсване

 
Приготвяне:

Стафидите и захаросаните плодове се накисват от предната вечер в рома. В деня на замесването се отцеждат в цедка, за да се отстрани излишния ром и да не разводняват тестото. Маята заедно с 2 ч л захар се разтварят в 3 с л от млякото. Оставя се 15 минути да втаса. Две трети от  брашното / 500 г/ се слага в купа и в средата се прави кладенче. Добавят се захарта, солта, ванилията, лимоновата кора, подправките, ситно нарязаните кандирани корички и разтопеното масло. Добавя се и втасалата мая. Всички продукти се разбъркват, като се започне от средата по посока навън. Добавя се постепенно и останалото брашно и се меси на ръка докато се получи гладко тесто. Добавят се стафидите, захаросаните плодове /ако са били на цели парчета се нарязват на кубчета с големината на стафидите/ и смлените бадеми.
 
 
Тестото се премесва докато поеме всичко продукти. 
 
 

Поставя се обратно в купата, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за 1 час или докато увеличи обема си двойно.
 

Втасалото тесто се премесва енергично за 10 минути върху набрашнен плот докато престане на лепне и стане еластично. Тестото се разделя на 3 или 4 топли /в зависимост колко големи искате да са ви щолените/. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около 20-25 см.

Едната страна се прехлупва върху другата, като не се застъпват двата края. С помоща на тънка точилка натискате в средата на щолена за да се получи характерната вдлъбнатина.

 
Ако нямате такава точилка може да го направите с други подръчни средстра или с ръка или просто да пропуснете тази стъпка. Оформените щолени се подреждат в тавата за печене покрита с хартия. Покриват се отново с кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си. За да не се слепят помежду им се слага парче алуминиево фолио. За да не се разтекат да страни при стасването и да се надигнат на височина, може да се пекат в продълговата форма за кекс или да им се направи нещо като стени от алуминиево фолио около тях. Фурната се загрява на 250 С. Втасалите щолени се слагат във фурната и тямпературата и се намалява на 160 С. Пекат се около 45 минути. Готовите щолени се намазват още горещи с разтопеното масло. Оставят се 2-3 минути да попие и се поръсват обилно с пудра захар. Оставят се върху скара да истинат наптлно и се опаковат, прво в алуминиево фолио и после в свежо фолио.
 
 

Така приготвените щолени се прибират на хладно място и отлежават 2-3 седмици до Коледа. Преди сервиране щолена се поръсва обилно с пудра захар.

 

* Никога не слагайте брашното на веднъж, защото тестото може да стане сухо и на троги. Добавяйте го постепенно.
** Щолените погат се се покрият с глазура по избор. Не ги ръцете с пудра захар а 1-2 дни преди сервирането ги залейте с желаната глазура /шоколод, айсинг или друга/ или украсете с фондан или марципан.
*** По желание може да се сложи бадемов марципан в средата на щолена.



**** Ако в помещението в което правите щолена не е достатъчно топло, го сложете да втаса във фурната, като предварително сте я загрели на не повече от 50 С и след това я изключвате.
 
 
 
Този щолем определено ми стана фаворит. След изпичането е мекичък и пухкав и на вкус е по лек. Остава да отлежи до Коледа и да разберем крайния резултат.

2 коментара:

  1. ауууу ,от миналата година съм им хвърлила око,но все не се наемам !
    Като гледам колко си опаковала пращай едно насам :))
    прегръдки и хубав предстоящ празник Илианче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох Миме на мен много ми хаесват щолените, та даже замислях втора доза. То много ти се виждам ама мънинки. Дай адрес и пращам :)

      Изтриване