неделя, 30 януари 2011 г.

Мраморен кекс

Продукти:
170 гр. размекнато масло
2 ч.ч. захар
4 яйца
3 ч.ч. брашно (предварително пресято)
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
30гр. шоколад(горчив) или 1-2 с.л. какао
ванилия


Разбиваме захарта и маслото на крем. Добавяме яйцата (прварително добре разбити) и разъркваме добре. Смесваме бакпулвера и солта с брашното и започваме да добавяме към сместа като редуваме с млякото, т.е. малко брашно, малко мляко, като разбъркваме непрекъсното докато свършат продуктите. Отделяме 1/2 от тази смес и към нея добавяме предварително разтопения шоколад или какао. Към другата смес добаваме ванилията.

В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс започваме да подреждаме кекса-сипваме лъжица от чистата смес, лъжица от шоколадовата, редуваме докато свършат. Пече се в предварително загрята фурна на около 180 г С за приблизитемо 50-60 мин. Оставяме настрани да се охлади на стайна температура (за окло час) и обръщаме в чинаия за сервиране. Пожелание поръсваме с пудра захар или пък правим глазура от шоколад.






Може да се направят и малки кексчета, като съответно времето за печене е около 25 минути. От една доза излизат 24 броя мъфини.





11 коментара:

  1. Направих го и беше мнооого вкусен!
    А утре ще го спретна отново като мъфини.

    Мира

    ОтговорИзтриване
  2. keksa e strahoten,i mnogoooo vkysen !Bravo!

    ОтговорИзтриване
  3. НА МЕН НЕЩО НЕ МИ СЕ НАДУ МНОГО-СТРАННО ЗАЩО!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не си забравила бакпулвера или да е бил с изтекъл срок? Фурната беше ли предварително загряла? Може и от брашното да е! На мен винаги ми се надува дори многооо!

      Изтриване
  4. страшно вкусен и много лесен за приготвяне ( и за изяждане :) )

    ОтговорИзтриване
  5. много благодаря за рецептата, вече всичките ми приятели си го правят, уникален кекс :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е огромна радост, че сте се доверили на рецептата ми и най вече, че се е харесал. :)

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, направих я и стана страхотен кекс, а и обрах точките вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  7. уникално добра рецепта! много благодаря! много рядко готвя каквото и да е и не се гордея с особени кулинарни постижения, но тази рецепта ми се получи много добре от първия път, вече правих кекса няколко пъти, включително и го направих за подарък, когато бях на гости на мои приятели и всички останаха много впечатлени. Рецептата е много добре премерена и се получава уникално вкусно :)

    ОтговорИзтриване