четвъртък, 10 януари 2013 г.

Сладък хляб "Дядо Коледа"


Продукти:

4 - 4 1/2 ч ч брашно
2 пакетчета суха мая / по 7 г - dr. Oetker или 1 от 11 г/
1/2 ч ч захар
1 1/2 ч л сол
1/2 ч ч прясно мляко
1/4 ч ч вода
1/4 ч ч масло
2 яйца

2 жълтъка
червена боя

Приготвяне:

В купа се размесват 2 ч ч от брашното, захарта, маята и солта.
Млякото, водата и маслото се загряват леко, колкото да се разтопи маслото. Прибавят се към брашнената смес и се разбърква до получаване на еднородна смес. Прибавят се яйцата и се разбърква до гладка смес. Постепенно се прибавя останалото брашно до омесване на леко твърдо тесто или докато спре да лепне. След това се меси енергично 6-8 минути до получаване на еластично тесто. Оформя се на топка и се намазва с олио. Оставя се на топло / във фурната на 40-50 С/ да втаса за около 1 час или докато удвои обема си. Готовото тесто се размесва и се разделя на 2 части, като едната е по голяма. Разточва се на триъгълник със заоблени страни, като дългата страна се прехлупва. Това е главата и шапката на Дядо Коледа. От другото тесто се оформят помпона и периферията на шапката, носа, мустаците и брадата / на фитилчета/. За очи се слагат две стафиди или ядки по желание. В единия жълтък се разтваря червена боя и с него се намазва шапката, носа и бузките на Дядо Коледа. С другия жълтък се намазва всичко останало. За по лесно е първо да намажете с неоцветения жълтък, за да не се размаже боята. Препоръчвам хляба да се оформя върху хартия за печен или директно в тавата. Хляба се пече в предварително загрята фурна на 180 С. Първите 15 минути се пече покрит с алуминиево фолио / внимавайте, защото лесно залепва/ след което фолиото се отстранява и се пече още около 10-12 минути или до златисто. Охлажда се върху скара. Хляба е много крехък за това внимавайте с преместването.


Източник : Taste of Home - тук можете да видите снимки с уформянето на хляба 

Няма коментари:

Публикуване на коментар