понеделник, 28 януари 2013 г.

Коледни бастунчета




около 70 бр.

Продукти:

1/2 ч ч меко масло
1/2 ч ч мека мас
1 ч ч захар
1/4 ч ч пудра захар
1/2 ч ч прясно мляко
1 яйце
1 ч л ментов екстракт / ментово масло - продава се в аптеките /
1/2 ампула ванилов екстракт
3 1/2 ч ч брашно
1/4 ч л сол
зелена и червена хранителна боя

Приготвяне:

Маслото, маста и захарта се разбиват на крем. Млякото, яйцето и екстрактите се разбиват. Двете смеси се смесват. Прибавя се постепенно брашното и солта. Омесва се гладко тесто което се разделя на 2 или 3 топки / в зависимост колко цвята ще се правят /. Всяка топка тесто се оцветява до получаване на желания цвят. Увиват се във свежо фолио и се оставят в хладилника за 1 час. След като тестото се е охладило всяка топка една по една се прави на малки топчета, колкото лешник. Завиват се отново във фолиото и се прибират в хладилника. Така се подготвя цялото тесто. 


Изваждат се по няколко топчета от всеки цвят. От всяко топче се прави фитилче с дължина около 10-15 см. Събират се 2 по 2 фитилчета и се усуквате. В тава покрита с хартия за печене се подреждат фитилчетата, като се извиват във формата на бастунче.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 11-13 мин или докато порозовеят. Охлаждат се в тавата за 2 мин преди да се пренесат на решетка, защото са крехки докато са горещи. Съхраняват се в кутия. Издържат около 2 месеца.



2 коментара: