вторник, 14 февруари 2012 г.

Домашно Danonino



Продукти:

1 кофичка кисело мляко
плод по избор
1 с л пудра захар / по желание /
½ пакетче желатин Dr. Oetker
други добавки / стафиди, портокалови корички /

Приготвяне:

В дълбок съд се слагат почистените и нарязани на едро плодове. Прибавят се пудрата захар и добавките. Сипва се и киселото мляко. Всички съставки се пасират до гладка кремообразна смес. Желатина се разтваря в малко студена вода за 5 минути и след това се загрява до пълното му разтваряне. Прибавя се към млечно плодовата смес. Разбърква се и се насипва в купички или бебешки бурканчета. Оставят се 1 час преди консумация за да се стегнат. Съхраняват се в хладилника.


Примери със сезонни плодове:
 
2 банана; 2 круши; 1 банан и 1 круша; банани със стафиди или със захаросани портокалови корички, сушени кайсии или други сушени плодове предварително накиснати за 1 нощ и много други варианти според сезона J

6 коментара:

  1. Много хубава идея! И аз уважавам данониното, но не ми беше хрумвало да си направя домашно :) Усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз най вече заради детето го правя, защото много го обича и все не и стига 1 кофична /нали са мънички/ пък и по худаво от домашното няма /правя го с домашно мляко/. Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Страхотно предложение! Поради същата причина се разтърсих за алтернатива на Данонино и попаднах на твоя сайт. Искам да попитам дали наистина вкуса се доближава до този на купешкия, защото моя син е доста капризен и се опасявам дали няма да усети разликата?
    Ще пробвам и ще докладвам резултати :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако съдя по моята дъшеря - значи е по вкусно, защото го излапва за норматив. Иначе на вкус се доближава в зависимост какви плодове сложиш, а може и да се обърка и с кремче ванилия. Дано малкият да го хареса. :)

      Изтриване
    2. Обещах да споделя, за съжаление обаче несполучлив опит. Всичко спазих по рецептата и вървеше добре, докато не добавих желатина. Приготвих го според описанието на опаковката (на д-р Йоткер), но като започнах да прибавям киселото мляко към него се пресече и стана на буци :(. Иначе на вкус наистина доста прилича на Данонино. Аз го приготвих със замразени къпини и боровинки и понеже доста ми киселееше добавих малко повече пудра захар. Важното е обаче, че детето го хареса, макар и в този течен вид :)) Много ти благодаря за рецептата! Ако не те затруднява, моля по-подробно да ми обясниш процедурата със желатина (като за такива "опитни" като мен :).

      Изтриване
    3. Вероятно желатина ти е бил много топъл. Аз го правя така - разтварям си желатина е малко студена вода и го оставям за 5-10 мин да набъбне. После слагам купичката в микровълновата и го загрявам за около 20-30 секунди / трябва да се разтвори и да стане една леко жълто-кафеникажа течност с неприятна миризма/. Преди да го добавя към киселото мляко трябва да се охлади до толкова, че като допреш долтата устна до течността да не те пари а да е хладко / близко до телесната температура/. Другият метод е да топнеш малкото пръстче и ако не го усещаш топло значи е готово за прибавяне. Оставяй млекцето в хладилника за да стегне.Аз си го разбърквам в мерителна кана и си гледам колко мл е станало и така преценявам колко желатин да сложа. Ако е около 500-600 мл слагам малко повече от 1/2 пакетче желатин, но не цяло защото става като желе. Успех следващият път и много се радвам, че на малкият му харесва. Когато на мен не ми стегне го правя на млечен шейк, като добавя към него и малко компотче за да е по лесно за пиене през сламка и в комбинация с кексче или бисквитки е чудна следобедна закуска. :)

      Изтриване