сряда, 23 февруари 2011 г.

„Пиян” портокалов сладкиш


Продукти:
(за форма 24 см)
тесто
2 яйца + 1 жълтък
200 г размекнато масло
200 г захар
2 ч л настърхана портокалова кора
200 г брашно
1 бакпулвер
1 щопка сил
сироп
100 мл прясно изцеден портокалов сок / 2 портокала/
75 мл портокалов ликьор
125 г захар
1 ч л настърхана портокалова кора

Приготвяне:

Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят в хладилника. Маслото, захарта, жълтъците и настърганата портокалова кора се разбиват на пяса с миксер за около 4-5 минути.
Брашното, бакпулверът и солта се смесват. Добавят се към жълтъчната смес лъжица по лъжица. Накрая към тестото се прибавят и белтъците като се обърква много внимателно със шпатула.
Тестото се изсипва във форма чието дъно е покрито с хартия за печене. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 *С около 40 минути или докато забитата клечка излезе чиста.
Продуктите за сиропа се смесват и разбъркват докато захарта се разтопи /може да се загрее сокът за да се разтопи захарта по бързо/. Готовият сладкиш се залива със полученият сироп докато е още горещ, като се набожда многократно с вилица за да може сиропа да попие хубаво. След като се охлади сладкиша се изважда от формата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар