неделя, 25 декември 2011 г.

Питки шишарки



30 бр.

Продукти:

1 кг брашно
500 мл прясно мляко
20 г жива мая
1 яйце
1 с л захар
1 с л сол
1 с л олио
1 с л оцет
1 жълтък за намазване
50 г масло


Приготвяне:

В голяма чаша или купа се размива маята в около 30 мл от млякото предварително затоплено и се прибавя  ½ с л от захар, щипка от сол и 1 с л от брашното. Разбъркайте на кашичка и оставете да втаса на топло. Когато маята изпълни съда се изсипва към пресятото брашно. Прибавят се останалите продукти – млякото, солта, захарта, олиото, оцета и яйцето. Обърква се  и се меси докато не се получи гладко и меко тесто. Колкото повече се меси толкова по пухкави ще станат питките и ще се късат на конци. Тестото се оставя да втаса. Когато удвои обема си се размесва отново и се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на правоъгълна кора 30 х 30 см. Намазва се с разтопено масло и се навива стегнато на руло. Рулото се нарязва на парченца с дебелина около 5 см. Получените малки рулца се посреждат в намаслена тава с разреза на горе. С помоща на ножица се правят около 4-5 разреза на горната страна на всяко рулце. Оставят се да втасат. Намазват се е жълтък размит с малко вода и се поръсват по желание със сусам или мак. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С до златисто. От вън стават хрупкави а от вътре мекички като памук.





10 коментара:

  1. Честита Коледа Илианче
    Желая ти много здраве,късмет и детски смях в домът ти
    много интересни шишарки ,изглеждат страхотно
    Весело посрещане на новата 2012 год. и нека дойде с много смях,радост и любов.Да донесе на цялото ти семейство прекрасни изживявания

    ОтговорИзтриване
  2. Мимче много ти благодаря за хубавите пожелания! Дано всичко което си ми пожелала ти се върне и на теб!Честита Коледа и весело посрещане на Нова година! Целувки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа!
    Много сладурски са тези шишарки. Ще се възползвам от идеята за един малък злояд мъж.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  4. ninfil благодаря и на теб Честита Коледа! Дано ви харесат питките и особено на малкият мъж. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, страхотни питки! Много идейни и красиви! Честита Коледа и Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи благодаря ти и на теб Весели празници! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. ...удивителна е на външен вид!Много идейна!!!Нямам точната дума, за да изразя възхищението си от вида на тези питчици! Непременно ще се опитам да ги направя! Дано рецептата да е точна.Ще станат ли и с колко пакетчета мая на прах/на д-р Йоткер/?

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря! Да ще станат с мая на Д-р Йоткер като за това количество използвай 2 пакетчета. Рецептата е точна дори си приготвям тестото по някога в хлебопекарната с маята на Д-р Йоткер вместо с прясна. Успех :)

    ОтговорИзтриване
  9. Илианче миличка къде се губиш
    липсваш
    дано всички сте добре
    когато имаш време намини при мен, чака те една награда
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме тук съм, и всички сме добре. Просто на последък съм заета с други дейности и не ми остава много време за публикации. Благодаря ти от сърце за наградата! :)

      Изтриване