понеделник, 4 април 2011 г.

Крем торта


Продукти:

за форма за торта с диаметър 25 см

за основата

3 белтъка
150 г захар
1 ½ с.л.брашно
1 ванилия
50г едро натрошени ядки по избор

за блата за страничното обличане

3 яйца
90г захар
50г брашно
30г какао
1 ванилия

за декоративните линии на блата

10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно

първи пласт крем

1 пакетче крем Ole шоколад на Dr.Oetker
400 мл прясно мляко
½ пакетче желатин Dr.Oetker

втори пласт крем

2 пакетчета крем Jogo малина на Dr.Oetker
400 мл прясно мляко
1 кофичка заквасена сметана или кисело мляко /по гъстичко/
1 пакетче желатин Dr.Oetker

трети пласт крем

1 кофичка заквасена сметана
2 пакетчета по 125 г крема сирене
3-4 с л пудра захар

за глазурата

200 г шоколад
3 с л течна сметана
1 с л масло

Приготвяне:

на основата

Разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно добавете захарта и ванилията и продължете разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете натрошените ядки. Отделете дъното на формата от ринга и застелете с хартия. Сипете целувченото тесто върху хартията, загладете леко, оформете по кръга и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140* С.

за декоративните линии на блата

Измерете обиколката  и височината на тортената форма и разделете на две. Постелете хартия на дъното на тава и разчертайте според размерите от формата на две линии. Нарисувайте по хартията желаните мотиви /линии, ромбове, цветенца, сърца или каквото ви хрумне/. Разбъркайте съставките до хомогенна смес и сипете получената смес в пош или шприц с тънък накрайник / мже да си направите и пош от хартия за печене - http://www.pastrywiz.com/decor/howto.htm /. Шприцовайте сместа по нарисуваните от вас шарки и приберете равата в камерата за 20 минути да стегне.

за блата за страничното обличане

Разбийте яйцата със захарта до получаване на гъст крем. Добавете пресятото брашно с какао. Извадете декорираният лист от фризера и изсипете върху него шоколадовото тесто като размажете със шпатула или лъжица за да стане равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 170* С за 10-тина минути. Внимавайте да не прегори, защото белите шарки ще станат кафяви и няма да се виждат добре. След като изстине блата отстранете хартията, нарежете на ленти и покрйте стените на формата за торта, като сте закачили и дъното с целувчената подложка.

първи пласт крем

Пригответе крема според описанието на опаковката. Разтворете желатина в малко студена вода и оставете за 10 минутки да набъбне. Загрейте го в микровълновата /или на водна баня/. Оставете го леко да се охлади и го прибавете към крема. Разбъркайте и изсипете във формата. Приберете в хладилника докато си приготвяте следващият пласт крем.

втори пласт крем

Пригответе крема според описанието на опаковката. Прибавете заквасената сметана / киселото мляко и разбъркайте. Разтворете желатина в малко студена вода и оставете за 10 минутки да набъбне. Загрейте го в микровълновата /или на водна баня/. Оставете го леко да се охлади и го прибавете към крема. Разбъркайте и изсипете във формата върху вече стегналият се шоколадов крем. Приберете в хладилника докато си приготвяте следващият пласт крем.

трети пласт крем

Разбийте заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар на крем. Ако предочитате по сладко прибавете повече захар. Изсипете последният пласт крем и загладете леко. Оставете тортата за през нощта в хладилника за да могат всички кремове да стегнат.

Смесете натрошеният шоколад с маслото и сметаната / може да я пропуснете/ и разтопете на водна баня или в микровълновата. Залейте тортата и приберете пак в хладилника да стегне глазурата. Махнете Ринга на формата и декорирайте по ваш вкус.


Тази торта е адаптация от рецептата на една невероятна кулинарка – Йоланта Делибозова или по известна като Йоли.


1 коментар:

  1. ...в днешния динамичен живот,когато беднотията се шири сред народа, рецептите трябва да са с малко, но качествени продукти, а изпълнението им да е бързо и ефектно.

    ОтговорИзтриване