четвъртък, 6 януари 2011 г.

Кренвиршки

Това е рецептата на любимите на всички мои близки кренвиршки. Вкусът им наподобява тези от едно време в училищната лавка, но са дори по вкусни и пухкави. Ако решите да ги опитате няма да съжалявате - до сега никой не им е устоял. ;)



Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 с.л. сол, чубрица
  • 1 с.л. захар
  • 3 бр. яйца
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 6-7 бр. кренвирши
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 кубче мая (40 г)

Приготвяне:

Двете яйца се разбиват, от третото се взема само белтъка, а жълтъка се оставя за намазване. Добавя се солта, захарта и киселото мляко. Разбива се добре. След това маята се разтваря в 1/2 ч.ч. хладка вода. Изсипва се към сместа от яйцата. Добавя се прясното мляко и се разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. От омесеното тесто се правят 12-14 топки, които се разточват на ленти около 2-3 пръста широки. Кренвиршите се нарязват на половина и се завиват спираловидно с разточените ленти. Готовите кренвиршки се слагат в намазнена тава, намазват се с жълтъка и се поръсват с чубрица. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С до зачервяване.

Приятен апетит!

5 коментара:

  1. Страхотно изглеждат кренвиршките!Ще се възползвам от рецептата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега правя рецептата, хареса ми като продукти, единствено сложих суха мая (че не разполагам с прясна - при нея това е хубавото че няма нужда от предварително шупване) и вместо чубрица ще сложа мак или сусам, че мъжете у дома не обичат нещо чубриката, която обожавам.
    Благодаря за споделената рецепта. ммммм

    от Бени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесва рецептата. Естествено е човек да я направи по свой вкус и с каквото разполага. Да ви е сладко!

      Изтриване
  3. Никъде не прочетох за втасване на тестото. Нито пък за набухване на маята преди замесването. Не е ли нужно втасване, направо ли се работи? Иначе кренвиршките изглеждат доста апетитно и бих изпробвала рецептата, но все пак искам да разбера какво се случва с втасването. Благодаря! Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно си прочела. Няма нито квас нито втасване. Кренвиршките стават на вкус като от едно време в училищните лавки. И аз първоначално се чудех на рецептата но след като я направих се убедих, че всико си е точно. Опитай ги и мисля, че няма да съжаляваш. Много се харесват. :)

      Изтриване