вторник, 31 януари 2012 г.

Кашкавал



около 500 гр
Продукти:



4 литра пълномаслено прясно мляко /домашно/
4 с л с връх сол
1 с л лимонтузу




Приготвяне:




Млякото си изсипва в дълбока тенджера / препоръчително е да е дебелостенна за да не загаря – аз използвам тенджерата под налягане/. Когато заври, към него се прибавя солта. Бърка се пет минути и се прибавя и лимонтузуто. Отново се бърка около пет минути. Започват да се образуват парцали / трохи / и течността да става жълта.






Сваля се от котлона и се изсипва още топло в предварително намокрен със студена вода и окачен тензух, като отдолу се поставя друг съд в който да се изцежда суроватката.






Разбърква се внимателно с лъжица за да може да се отцеди по лесно. Оставя се така закачено на точилка или дръжка от четка/парцел  подпряна в двата края върху столове или друга мебел. Когато спре да капе / ако ви е хубаво млякото това ще стане много скоро след изсипването, дори почти веднага ще се оформи на стегната питка/ се сваля и се слага в цедка/гевгир /над тенджера/ или в тава под наклон слага се дъска отгоре и се натиска с тежест / голяма кутия пълна със сол/захар, туба с вода или каквато друга тежест намерите в къщи/. Това се прави с цел да се оформи питката и да се изцеди евентуално останалата суроватка в кашкавала. Така се оставя за 3-4 часа /ако прецените и цяла нощ/. Кашкавала се изважда от тензуха и се натрива със царевично брашно.






Увива се в целуфан / не найлоново пликче, защото няма да може да диша/ и се прибира в хладилника на по долните рафтове или в кофата за зеленчуци.






Така кашкавала трябва да узрее няколко дни /3-4 за по нетърпеливите/ преди консумация. Колкото повече зрее толкова по плътен става и прави повече конци.

7 коментара:

  1. Чуден!Чуден!
    Поздравления за резултатът! Аз май не бих се наела да пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Не е нито сложно, нито трудоемко, но резултата си заслужава! :)

      Изтриване
  2. До сега не ми беше хрумвало, че мога да се пробвам да си направя домашен кашкавал, но изглежда лесно и като за начинаещи като мен :) Много благодаря за рецептата! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение мила
    обожавам кашкавал,но не съм яла домашен
    правих си масло и стана страхотно,така че предполагам,че и кашкавала ще е супер
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Мимче! Кашкавала наистина е много вкусен. И аз много обичам домашно масло мммм. От както почнаха да ми носят домашно мляко не сме купували никакви млечни продукти. Всичко си правя и е супер - кашкавал, сирене, кисело мляко и по малко масло. Приятен ден и на теб! :)

      Изтриване
    2. Много лесно. Събирам каймака от прясното мляко / най много се събира след като е охладено в хладилник/ в един буркан и във фризера. Така докато го напълня. Размръзявам и сипвам малко мляко /може и студена вода/ и се налива всичко в един по голям буркан или бутилка. Започва се едно биене /тръскане на шишето/ докато не започне да се отделя маслото и да става на бучки а течността да се избистря. Отнема време така, че трябва търпение. Тогава шишето се отрязва, маслото се изважда и се оформа на топка/бучка. Много хубаво и продължително се измива със студена вода за да се отстрани млякото /за да не се развали/. Може да се сухранява в кутия със студена вода или директно без вода. Най добре се съхранява във стъклени или керамични съдиве. В пластмасовите може да замирише ако не се употреби в близките дни. Ако ти се стори, че започва да намирисва или да има някакъв неприятен вкус или слой пак го измий обилно със студена вода.
      Надявам се, че съм била полезна!:)

      Изтриване